Αρχική σελίδα
Η ιστορία

Ποιοι παίζουν;
Τι παίζουν;
Που παίζουν;

Φωτογραφίες
Βίντεο
Ήχοι
Στίχοι

Σχόλια φίλων
Επικοινωνία

Θάνος Πετρόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Απριλίου του 1960. Άρχισε να μαθαίνει κλασική κιθάρα σ’ ένα ονομαστό ωδείο της πόλης. Εκεί, για μερικά χρόνια, ο δάσκαλός του τού έστριβε τα δάχτυλα και τα πίεζε με δύναμη και πείσμα πάνω στην ταστιέρα για να του μάθει τη σωστή στάση. Φυσικά, σε αυτό το ναό της κλασικής μουσικής ήταν αδιανόητο να ακούγονται «μοντέρνοι» ήχοι, απαγορευόταν δια ροπάλου στους σπουδαστές να γρατζουνάνε την κιθάρα με πένες, ενώ η λέξεις ακόρντο και αυτοσχεδιασμός ήταν ανύπαρκτες στο λεξιλόγιο του μαθήματος. Ευτυχώς, εκτός από το ωδείο, υπάρχουν και οι φίλοι.

Στη γειτονιά, ο Γιάννης, ο Διονύσης, ο Άκης κι ο Γιώργος  έχουν εκατοντάδες δίσκους βινυλίου και ακούνε πολλή και ψαγμένη ροκ μουσική. Από Allman Brothers μέχρι Yes και από Mahavishnu Orchestra μέχρι Zappa, King Crimson, Pink Floyd, Doors, Rolling Stones… και τελειωμό δεν έχει. Η μουσική αυτή καθηλώνει το ενδιαφέρον του Θάνου στα πρώτα εφηβικά του χρόνια. Η μύηση είναι φυσική συνέχεια. Αγοράζει από το Γιάννη την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα, μια ασήκωτη βαθυκόκκινη Framus S370 που βγάζει έναν υπέροχο ήχο που γεμίζει το σπίτι μέσα από το στερεοφωνικό του σαλονιού (όταν οι γονείς λείπουν). Η πρώτη λυκείου βρίσκει το Θάνο με τους συμμαθητές του Σπύρο Λάη και Όμηρο Γκιόκα να προσπαθούν να μοιραστούν ρόλους στο πρώτο τους ροκ συγκρότημα: ποιος θα παίζει σόλο, ποιος δεύτερη κιθάρα, ποιος μπάσο. Το τελευταίο του κάνει ένα ιδιαίτερο κλικ κι έτσι αρχίζει επιμελώς να ψηλαφίζει τα περίεργα μεγάλα τάστα και τις αλλόκοτες χοντρές χορδές ενός οργάνου που στο παρελθόν δεν είχε αντιληφθεί την ύπαρξή του.

Αυτό ήταν! Λάτρεψε τα παιχνίδια του ρυθμού και το βαθύ ήχο του μπάσου που είχε την ευκαιρία να δοκιμάζει κάθε Σάββατο στις εκστατικές γι’ αυτόν πρόβες στο στούντιο του σχολείου του (ΛΛΝΣ), ενώ το σχολικό γκρουπ τελικά απαρτίστηκε από τους Χάρη Καζλαρή (φωνή, ρυθμική κιθάρα), Σπύρο Βλασσόπουλο (πλήκτρα), Γιώργο Βλαβιανό (ντραμς), Δημήτρη Γιακουμόπουλο (lead κιθάρα) και τον ίδιο στο μπάσο. Η μπάντα πρωταγωνιστεί στις σχολικές μουσικές εκδηλώσεις για δυο χρόνια, μέχρι που το σχολείο τελειώνει. Τα μέλη χωρίζουν σε ξεχωριστές φοιτητικές ζωές. Ακολουθούν ευκαιριακές εμφανίσεις με εφήμερα σχήματα, κάποια Κυριακάτικα πρωινά, σε στενά πάλκα συνοικιακών σινεμά (από τη Νεάπολη μέχρι τους Αγίους Αναργύρους).

Το ’80 ο Θάνος ταξιδεύει στη Lille, όπου ζει σπουδάζοντας ο κολλητός του φίλος Χάρης και μαζί αγοράζουν το πρώτο του μπάσο, ένα Eagle (επίσης ασήκωτο). Μ' αυτό θα συνεχίσει να παίζει την αγαπημένη του μουσική, αποτελώντας μαζί με το Χάρη τον πυρήνα σε διάφορα γκρουπ που προβάρουνε σποραδικά και κάνουν live, αρχικά αραιά και αργότερα περισσότερο συστηματικά με ποικίλες αφορμές, συνήθως πάρτι. Το Eagle, με κατά καιρούς παρεμβάσεις, τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις στα ηλεκτρικά και τους μαγνήτες, θα παραμείνει ως το μοναδικό μπάσο του Θάνου για 28 περίπου χρόνια, όταν τη θέση του θα πάρει ένα πεντάχορδο Jazz Bass American Deluxe, μεγάλο παιδικό όνειρο που πραγματοποιείται, συνοδευόμενο από έναν ενισχυτή Trace Elliot 715 και το Boss ME50B Bass Multiple Effects. Ο εξοπλισμός αυτός σηματοδοτεί και τον ήχο της νέας μουσικής εποχής για το Θάνο, στο σημερινό lineup των Past Perfect Genes. Μια περίοδος που έχει αναζωογονητική επίδραση πάνω του, αφού, τα μουσικά genes που τον εμπνέουν, αντί να είναι past, παραμένουν everlasting. Με αυτά τα γονίδια συνδιαλέγεται ο Θάνος, στο μουσικό φάσμα των τελευταίων πέντε δεκαετιών, μέσα από το ανήσυχο ομαδικό πνεύμα των PPG.

Η μουσική λοιπόν μαζί με τα μαθηματικά αποτελούν διαχρονικά τα δυο μεγαλύτερα ενδιαφέροντά του, τα οποία και καταφέρνει τελικά να καλλιεργεί ταυτόχρονα ως χόμπι και ως βιοπορισμό. Σήμερα, διδάσκει μαθηματικά σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, και συζεί με τρεις ανθρώπους που αγαπάει: τη γυναίκα του Δήμητρα Σταυροπούλου και τους γιους του Παναγιώτη και Αριστείδη.

 

Αρχή
Αρχή